piątek, 9 października 2015

Krem z brokułów z czosnkowymi grzankami

Składniki:

  • 0,5 kg brokułów
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżek sera żółtego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 kostki bulionu z kury
  • 5 kromek chleba tostowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, kucharek do smaku


  1. Kromki chleba tostowego kroimy w średnią kostkę. Przekładamy do miski.
  2. Tak przygotowaną kostkę skrapiamy oliwą, posypójemy ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Grzanki przesypujemy do miski.
  3. Brokuły dzielimy na różyczki. Obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki. Szczypiorek kroimy drobno.
  4. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1 litrze gotującej sie wody. Dodajemy ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy brokuły i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
  5. Do zupy krem dodajemy szczypiorek, ser zółty i miksujemy ciaglę gotując na małym ogniu.
  6. Smietanę rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. 
  7. Zupę ściągamy z ognia i wlewamy śmietane ciągle mieszając. Dodajemy sól, pieprz, kucharek do smaku.

Krem przekładamy do miski, posypujemy grzankami i szczypiorkie.

                                                                           Smacznego! :D

1 komentarz: