Składniki:
- 0,5 kg brokułów
- 3 średnie ziemniaki
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżek sera żółtego
- 5 łyżek śmietany 18%
- 2 kostki bulionu z kury
- 5 kromek chleba tostowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, kucharek do smaku
- Kromki chleba tostowego kroimy w średnią kostkę. Przekładamy do miski.
- Tak przygotowaną kostkę skrapiamy oliwą, posypójemy ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Grzanki przesypujemy do miski.
- Brokuły dzielimy na różyczki. Obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki. Szczypiorek kroimy drobno.
- Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1 litrze gotującej sie wody. Dodajemy ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy brokuły i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
- Do zupy krem dodajemy szczypiorek, ser zółty i miksujemy ciaglę gotując na małym ogniu.
- Smietanę rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
- Zupę ściągamy z ognia i wlewamy śmietane ciągle mieszając. Dodajemy sól, pieprz, kucharek do smaku.
Krem przekładamy do miski, posypujemy grzankami i szczypiorkie.
Smacznego! :D
muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszam, mój blog