sobota, 21 maja 2016

Ptysie

Składniki:

(ciasto)

  • szklanka mąki pszennej (250g)
  • szklanka wody (250ml)
  • 125 masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 jajka


1. Wodę z masłem zagotować, następnie wsypać mąkę oraz cukier i mieszać energetycznie trzepaczką. (ciasto jest gotowe gdy odchodzi od garnka) 

 

2. Gdy ciasto wystygło miksujemy je z jajkami na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.  Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.       



3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy okrągłe lub prostokątne porcje ciasta.  (musimy zrobić odstępy ponieważ ptysie urosną)


4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, góra-dół i pieczemy około 25 minut do uzyskania brązowego  kolor.


Składniki:

(krem do nadziewania ptysiów)

  • śmietana 36% (250ml)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • śmietana fix
1. Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy następnie dodajemy cukier puder oraz fix ciągle miksując.


2. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy zimne ptysie. Nasz deser jest gotowy. (ptysie możemy posypać cukrem pudrem)


                                              Smacznego! :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz