Składniki:
(ciasto)
- szklanka mąki pszennej (250g)
- szklanka wody (250ml)
- 125 masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 jajka
1. Wodę z masłem zagotować, następnie wsypać mąkę oraz cukier i mieszać energetycznie trzepaczką. (ciasto jest gotowe gdy odchodzi od garnka)
2. Gdy ciasto wystygło miksujemy je z jajkami na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy okrągłe lub prostokątne porcje ciasta. (musimy zrobić odstępy ponieważ ptysie urosną)
4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni, góra-dół i pieczemy około 25 minut do uzyskania brązowego kolor.
Składniki:
(krem do nadziewania ptysiów)
- śmietana 36% (250ml)
- 5 łyżek cukru pudru
- śmietana fix
2. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy zimne ptysie. Nasz deser jest gotowy. (ptysie możemy posypać cukrem pudrem)
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz