Składniki:
roladki
- 1 kg schabu
- 3 jajka
- ser żółty pokrojony w paseczki
- bułka tarta
- mąka
- przyprawa do wieprzowiny
- sól, pieprz, kucharek
masło koperkowe
- 6 łyżek masła
- pęczek koperku
sałatka
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka żółta
- 1 pomidor
- sałata lodowa
- pół cebuli czerwonej
- szczypiorek
- 2 sosy greckie
purre ziemniaczane
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
1.Koperek drobno posiekać przełożyć do masła i delikatnie posolić. Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Schab pokroić na plastry (około 1 cm) i cienko rozbić.
3.Schab posypać przyprawami, posmarować masłem koperkowym i położyć kawałek sera. Zwinąć w roladki, obtoczyć w mące, rozmąconym jajku (z dodatkiem 2 łyżek śmietany) i w bułce tartej.
4.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie przełożyć do blaszki. Przed podaniem podgrzać w piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
5.Paprykę, pomidora, ogórka pokroić w kostkę. Sałatę porwać. Szczypiorek i cebulkę pokroić drobno. Sosy rozrobić w 3 łyżkach oliwy i 2 łyżkach wody. Wszystko dokładnie wymieszać.
6.Ziemniaki ugotować i dokładnie utłuc. Dodać śmietanę, masło i wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz