sobota, 23 kwietnia 2016

Szarlotka z bezą

Składniki:

     ciasto

  • 1 kg jabłek (mogą być ze słoika)
  • 350 g mąki
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru (około 2/3 szklanki
  • 200 g masła
  • szczypta soli

      beza

  • 5 białek 
  • 125 g cukru (1/2 szklanki)
  • szczypta soli

1.Mąkę przesiać na stolnice dodać szczypte soli, cukier, żółtka i masło.


2.Wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie zagnieść.


3.Ciasto podzielić na dwie części. (jedna większa część 2/3, druga  mniejsza 1/3) I wstawić do lodówki około 20 minut.


4.Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do dokładnie wysmarowanej blaszki. Dokładnie   ponakłuwać widelcem. 


4.Spód ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. W tym czasie   przygotować bezę. Ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem soli. Gdy białka są już ubite dodawać małymi porcjami cukier. (ciągle miksować)




5.Mniejszy kawałek ciasta rowałkować i pokroić w paski. Gdy spód jest już gotowy wyłożyć na 
niego jabłka i posypać cynamonem. Następnie ułożyć pasy ciasta i wylać na nie bezę.



6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturo do 120   stopni i piec około 40 minut.

7.Szarlotka najlepiej smakuje z lodami.


                                                 Smacznego! :D













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz