Składniki:
ciasto
- 1 kg jabłek (mogą być ze słoika)
- 350 g mąki
- 3 żółtka
- 150 g cukru (około 2/3 szklanki
- 200 g masła
- szczypta soli
beza
- 5 białek
- 125 g cukru (1/2 szklanki)
- szczypta soli
1.Mąkę przesiać na stolnice dodać szczypte soli, cukier, żółtka i masło.
2.Wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie zagnieść.
3.Ciasto podzielić na dwie części. (jedna większa część 2/3, druga mniejsza 1/3) I wstawić do lodówki około 20 minut.
4.Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do dokładnie wysmarowanej blaszki. Dokładnie ponakłuwać widelcem.
4.Spód ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. W tym czasie przygotować bezę. Ubić na sztywną pianę białka z dodatkiem soli. Gdy białka są już ubite dodawać małymi porcjami cukier. (ciągle miksować)
5.Mniejszy kawałek ciasta rowałkować i pokroić w paski. Gdy spód jest już gotowy wyłożyć na
niego jabłka i posypać cynamonem. Następnie ułożyć pasy ciasta i wylać na nie bezę.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturo do 120 stopni i piec około 40 minut.
7.Szarlotka najlepiej smakuje z lodami.
Smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz