piątek, 22 kwietnia 2016

Carbonara

Składniki:

  • 20 dag. boczku wędzonego
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • makaron spaghetti
  • masło
  • ser żółty
  • bazylia
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz


1.Do garnka wlewamy wode dodajemy olej i sól. Gdy woda sie gotuje wrzucamy makaron i gotujemy al'dente około 6-7 minut.


2.Cebule i boczek kroimy w drobną kostke. Czosnek przeciskamy przez praske.


3.Cebule podsmażamy z odrobiną masła na złoty kolor. Następnie dodajemy boczek i kilka minut sma-żymy. 

4.Do boczku i cebuli dodajemy śmietanę doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Kilka minut dusimy. Gdy makaron jest już gotowy odsedzamy a następnie dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Ściągamy z gazu i  nakładamy na talerze. (carbonare możemy posypaś serem)  



                                                   Smacznego! :D











1 komentarz: