środa, 26 sierpnia 2015

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

             Składniki
  • 500 dag. makaronu (u mnie świderki)
  • 400 dag. mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • papryka
  • pomidory w puszce
  • 40 dag. sera żółtego (np. gouda, edamski)
  • szklanka śmietany 12%
  • jajko
  • przyprawy: słodka papryka, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, kucharek, sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju.



 Cebulę szklimy na oleju dodajemy czosnk, paprykę i chwilkę podsmażamy.


Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy na patelni. Gdy mięso zbrązowieje wrzucamy pomidory i dusimy przez około 10 minut. Przyprawiamy solą, kucharkiem, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką i ziołami.


Ser ścieramy na tarce. Do śmietany wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy około 2/3 startego sera wsypujemy trochę soli i pieprzu łączymy składniki.


Do formy wkładamy połowę makaronu i polewamy śmietaną z serem. Wsypujemy pozostały makaron i pokrywamy sosem pomidorowym z mięsem. Całość posypujemy pozostałą częścią sera żółtego. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Zapiekankę polecam podawać z ketchupem.


                                                                        Smacznego! :D



6 komentarzy: