Składniki:
- 2 średnie cebule
- 40 dag cienkiej kiełbasy
- 2 czerwone papryki
- 3 średnie cukinie
- 3 pomidory
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- przyprawy: czosnek granulowany, papryka czerwona, sól, pieprz, kucharek, oregano
Cebulę obrać pokroić w piórka, kiełbasę pokroić w krążki, a następnie na pół, pieczarki w plasterki.
Cebulę zeszklić na oliwie dodać kiełbasę i podsmażać przez około 10 minut.
Cebulę razem z kiełbasą przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki na maśle. Gdy wyparuje woda z pieczerek przełożyć do garnka.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Cukinie (obrana) wraz z papryką i pomidorami pokroić w kostke.
Naczynie z kiełbasą cebulą i pieczarkami podłączyć i dusić na małym ogniu z odrobiną wody. Następnie dodawać warzywa od najtwardszych (cukinia i około 10 minut dusic, następnie dodać paprykę i dusić około 10 minut, na koniec dodać pomidory i gotować do momentu pozbycia sie nadmiaru wody).
Do lecza dodajemy przeciśniety przez praske czosnek, doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami według uznania.
Leczo wyśmienicie smakuje z makaronem! :D
Życzę smacznego! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz