wtorek, 1 września 2015

Leczo z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:


  • 2 średnie cebule
  • 40 dag cienkiej kiełbasy
  • 2 czerwone papryki
  • 3 średnie cukinie
  • 3 pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: czosnek granulowany, papryka czerwona, sól, pieprz, kucharek, oregano
Cebulę obrać pokroić w piórka, kiełbasę pokroić w krążki, a następnie na pół, pieczarki w plasterki. 



Cebulę zeszklić na oliwie dodać kiełbasę i podsmażać przez około 10 minut.


Cebulę razem z kiełbasą przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki na maśle. Gdy wyparuje woda z pieczerek przełożyć do garnka.


Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.


Cukinie (obrana) wraz z papryką i pomidorami pokroić w kostke.


Naczynie z kiełbasą cebulą i pieczarkami podłączyć i dusić na małym ogniu z odrobiną wody. Następnie dodawać warzywa od najtwardszych (cukinia i około 10 minut dusic, następnie dodać paprykę i dusić około 10 minut, na koniec dodać pomidory i gotować do momentu pozbycia sie nadmiaru wody).


Do lecza dodajemy przeciśniety przez praske czosnek, doprawiamy  wyżej wymienionymi przyprawami według uznania.


Leczo wyśmienicie smakuje z makaronem! :D


                                                                             Życzę smacznego! :D
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz