niedziela, 31 lipca 2016

Calzone

Składniki:

(ciasto)

  • 40 dag mąki
  • 8 dag drożdży suszonych
  • 250-300 ml ciepłego mleka
  • pół łyżeczki soli

(farsz)

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 25 dag sera żółtego
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • olej
  • kucharek, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, bazylia, papryka słodka, papryka ostra
1. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy drożdże, sól i wszysko dokładnie mieszamy, Wlewamy małymi porcjami ciepłe mleko do momentu gdy wszystko dokładnie się połączy.(jeśli ciasto jest zapłynne dodajemy mąkę) Ciasto dzielimy na 3 części i przykrywamy ściereczką.                     Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.


2. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę oraz cebulę w kostkę. Wszystko smażymy na niewielkiej      ilosci oleju. Gdy wszystko ładnie sie podsmażyło dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy do smaku. Smażymy jeszcze około 15 minut. Do miseczki ścieramy ser żółty.


3. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg. Na jedną stronę układamy nasz farsz i posypujemy serem żółtym. Składamy na pół i dokładnie zlepiamy.

 
4. Calzone przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach góra-dół. Idealnym dodadkiem do calzone sa różnego rodzaju sosy.

                                 
                                                        Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz