sobota, 18 lutego 2017

Oponki drożdżowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • 100 g margaryny
  • 3 jajka
  • 10 łyżek cukru
  1. Mleko, margaryne i cukier podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru. Przelać połowe dodać drożdże i mąkę odstawić do wyrośnięcia. Resztę wystudzić i wbić jajka miksować do momentu połączenia sie składników.
  2. Gdy ciasto z drożdżami podrosło dodać do masy z jajek i wymieszać. Wszystko wyłożyć na blat podsypać mąką i zagnieść.
  3. Ciasto wałkować na grubość około 1 centymetra. Wycinać krążki w środku z dziurką.
  4. Smażyć na złoto-brązowy kolor w głębokim oleju. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

                                              Smacznego! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz